0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Fındık Üreticilerine Müjdeli Haber!

Üreticiden “Fındık fiyatı 15 lira olsun” kampanyası. 8 Lira seviyelerine düşen fındık fiyatları üreticileri harekete geçirdi. Fındık Üreticisi site yöneticisi Kenan Ayhan “Fındık fiyatı 15 lira olsun” kampanyası başlattı. 1,5 milyon kişiden destek alan kampanyanın amacı fındığın 15 Lira olmasını isteyen üreticilerin sesini duyurmak.


Bu Kampanya Fındık Üreticilerine Destek Veriyor

Üreticiden “Fındık fiyatı 15 lira olsun” kampanyası. 8 Lira seviyelerine düşen fındık fiyatları üreticileri harekete geçirdi. Fındık Üreticisi site yöneticisi Kenan Ayhan “Fındık fiyatı 15 lira olsun” kampanyası başlattı. 1,5 milyon kişiden destek alan kampanyanın amacı fındığın 15 Lira olmasını isteyen üreticilerin sesini duyurmak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, istikrarsız fiyat politikaları yüzünden fındık üreticisinin “maliyetine çalıştığına emeklerinin karşılığını alamadığına  ” dikkat çekti. Fındık Üreticisi site yöneticisi Kenan Ayhan “Fındık fiyatı 15 lira olsun” adı altında bir kampanya başlattı.

DHA’nın sorularını cevaplayan Arslan Soydan, fındık fiyatındaki düşüşü serbest piyasa sisteminin, fındıkta düzgün işleme yapamamasına bağladı. Fındık piyasasına devlet elinin değmesinin şart olduğunu savunan Arslan Soydan, “Fındık fiyatları neden düşük?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Fındıkta 2009 yılına kadar devlet desteği vardı. Serbest piyasa ve devlet desteği 2009 yılına kadar devam etti. 2006-2009 yılları arası TMO devreye girdi, Fiskobirlik ise devreden çıktı. 2009’dan sonra fındık serbest piyasaya bırakıldı. Yaklaşık 1,5 – 2 yıl serbest piyasa normal şartlarda işledi, 2015 yılının Kasım ayından sonra fındık fiyatlarında ani bir düşüş yaşandı. Üretici büyük mağduriyet yaşadı. Fındık fiyatları 15 lira seviyesinden 8 lira seviyesine düşmesi ve istikrarsız fiyat politikası üreticiyi olumsuz yönde etkiledi. 2016 yılında son yılların en düşük fındık rekoru gerçekleşti. Maliyetinin altında fiyat oluşunca üretici zor durumda kaldı. Hala 2015 yılının mahsulü olan fındığını pazara sürüyoruz. Talep ve fiyat normalde yıllık ürün oranlarına göre oluşur, düşük rekoltelerde bile fiyat düşük seyretti.”

Arslan Soydan serbest piyasa kurallarının fındıkta tersine işlemesini tekelleşme sorununa bağlayarak şunları söyledi: “Serbest piyasanın devlet olmadan tekelleştiğini gördük. Serbest piyasanın tekelleştiğini artık şeffaf rekabet ortamının olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye’de yabancı firmaların tekeline girmiş bir fındık sektörü görüyoruz. Serbest piyasa serbest piyasalıktan çıkmış halde. Devletin böyle bir tablo karşısın mutlaka müdahalede bulunması gerekiyor. İstikrarsız ve tekelleşen bir fındık sektöründe üretici yüksek maliyet ve düşük fiyatlarla mağdur ediliyor. Türk çiftçisine yapılan muamelenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Fiyatlar 8 liranın altında kalmaya devam ediyor; üretici şunu bekliyor: Üretici bu fiyat karşısında TMO’nun müdahale etmesini istiyor, devlet elinin değmesinin şart olduğunu belirtiyor. TMO’nun müdahalesiyle talebimizin haklı olduğunu gördük, bunun devamının gelmesini bekliyoruz. Üreticinin beklentisi fazla değil sadece maliyetin üzerinde fiyatın istikrarlı olmasını ve emeğinin karşılığını almak istiyor.”

2017-2018 sezonu için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürüttükleri ortak bir çalışma olduğunu belirten Arslan Soydan, bu sezon için “TMO alımlarına devam ediyor talepleri alıyor. 2017 yılı içinde TMO’nun olup olmayacağı belli değil. Bakanlıkla birlikte rekolte oranları açısından yaptığımız bir çalışma var. 2017 yılının rekolte oranları tek bir çatı altından açıklanacak, bakanlığın açıklayacağı rakamlara herkesin güvenip saygı duyması gerekir” dedi.

Serbest piyasada son yıllarda fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle fındık üreticisinin yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Fındık sürekli bakım gerektiren ve yılda bir kez hasat edilebilen bir ürün olduğundan üretim maliyetleri yüksek ürün. Geçen yıl fındık üretim maliyetleri Ziraat Odaları tarafından 8 lira olarak açıklansa da, fındık fiyatının 8 liraya kadar düşmesi üreticiyi olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle tüccar faktörü de devreye girdiğinde üreticinin mağduriyeti artıyor. Maliyetine alıcı bulan fındık, üreticisinin yüzünü güldürmüyor.

Dünyada fındık ihracatında bir numara olan Türkiye’nin bu konuda resmi olarak örgütlenmiş bir sivil üretici platformu olmasa da üreticiler sosyal medya üzerinden “Fındık fiyatı 15 lira olsun” adı altında bir buçuk milyon kişiye ulaştıkları bir kampanya başlattı. Fındık Dayanışma Platformu adı altındaki bu platform, fındık üreticisinin sıkıntılarını sosyal medya üzerinden dile getiriyor. Site yöneticisi Kenan Ayhan fındık üreticisinin ana sorununu şöyle özetliyor:

“Bizim isteğimiz fındık tüketicileri, fındık için daha fazla ücret ödesin değil. Fındık üreticiden ucuza alınıp, tüketiciye pahalıya satılıyor. Bir başka değişle üreticiden ‘eh püf hadi alım bari’ deniliyor, diğer yandan tüketiciye altın tepside, lüks bir tüketim olarak pazarlanıyor. Biz bu hem tüketiciye hem üreticiye yapılana karşıyız. Bütün parayı aracılar kendi ceplerine atıyor. Üretici maliyetine çalışıyor. Tüketici lüks bir tüketim olarak bazen 50-60 liraya bir kilo fındık alıyor. Aracıların pay oranı düşürülüp tüketim fiyatı azaltılırsa, tüketim çoğalacak böylelikle fiyatlar kendine gelebilecek. Eğer tüketim fiyatı sabit tutulup üretici fiyatı yükseltilirse yine üretici kazanacak. Yani buradaki çözüm aracı firmaların payında yatıyor.” Diyerek açıklamada bulundu.

 “Fındık fiyatlarının düşmesinin başka bir sebebi ise üreticilerin fındıklarını emanete vermeleri. Bu konuda üreticiler suçlanmamalı. Zira dediğimiz gibi üreticiler maliyetine neredeyse zararına çalışıyor. Çoğu üretici sadece yazın köye gelip fındığı topluyor ve büyükşehirlere geri dönüyor. Bazıları da gurbete gidiyor. Haliyle burada fındık barındırma şansları yok. Bu yüzden ürünlerini emanete veriyorlar. Bir diğer kesim için ise fındığı erken satmaları şart oluyor. Buradaki ekonomiyi iyi anlamak gerekir. Çiftçiler bir şey satın alırken borç alırlar ve ‘fındığa öderiz’ derler. Bu yüzden borçlarını vermek için fındıklarını satmaları şart. Emanete giden fındıklar ise tüccarlar vasıtasıyla piyasaya sürülüyor ve piyasa doyuma ulaşıyor. Haliyle artık fındık fiyatı hiç artmıyor. Bu açıdan devletin sürdürdüğü depolama tesisleri projesi var; fakat sonuç alınabilmiş değil. Üretici de bu konu ile ilgili bilgilendirilmiş değil. Fındık üreticisinin önümüzdeki sezon için hiç umudu yok. Zira önümüzdeki hafta fındık rekolteleri belli olacak. Eğer rekolte 400 bin tonun üstünde çıkarsa ve bu düzen böyle devam ederse fındık 8 liranın üstünü görmez. Fındık satılmıyor da değil. Elimizde kalmıyor, bugünkü açıklamalara göre 205 bin ton 10 ayda ihraç edildi ki bu iç fındık rakamı. Bunu 410 bin ton kabuklu fındığa tekabül ediyor. Geçen sezonun rekolte tahmini ise zaten 420 bin ton düzeyindeydi. Fındık fiyatını bulmuyor. Ayrıca artık fındık üreticiliğini emekliler ya da ikinci bir iş için yapan memurlar, çalışanlar yapıyor. Gençler fındık bahçelerinde durmuyorlar artık. Yapan kişiler de alışkanlıklarından dolayı devam ediyorlar.”

Fındık üreticisi devlet tarafından piyasaya etkili bir müdahale de bulunulmasını, serbest piyasadaki tekelleşmenin bitmesini ve fındık fiyatının 15 lira olmasını istiyor.

Kobi-Line Haber Merkezi
14.07.2017


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 6972 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ