ULUSAL VE YEREL DESTEKLER
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 12 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5746 Sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” 01 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girmiş, Kanunun Uygulama ve Denetim Yönetmeliği ise 31 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanacak:
ile ilgili işlemler Bakanlık tarafından yürütülmektedir.
Fizibilite Etütleri ve Yatırım Bilgi Formları
Genel Müdürlüğe talepleri halinde kamu kuruluşlarının, kooperatiflerin, çok ortaklı şirketlerin ve yurt dışında mevcut tasarruf sahiplerinin ve kalkınmada öncelikli yörelerde yatırım yapmak isteyen müteşebbislerimizin yurt içinde ciddi bir yatırıma girişmek istediklerinde; şirketleşmeye karar verdikleri safhadan itibaren; yatırım konusunun değerlendirilmesi ve en uygun yatırım konusunda karar verilmesinden sonra düşünülen yatırımın ekonomik, teknik ve mali yönlerini ayrıntılı şekilde inceleyen ve teşvik belgesinin alınmasında da ihtiyaç duyulan fizibilite etüdlerini ücretsiz olarak hazırlayabilmektedir.
Ayrıca, müteşebbislerin talepleri halinde yatırımlarına ait; yatırım bilgi formları da ücretsiz olarak hazırlanmaktadır. Müteşebbis; yatırım bilgi formunu Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğüne vermek suretiyle yatırımına ait “Teşvik Belgesi” alabilmektedir.
KOSGEB
TÜBİTAK
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), teknolojinin toplumsal faydaya dönüşme sürecini hızlandırmak amacıyla, ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Böylelikle, ülkemiz kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücününün arttırılması hedeflenmektedir. TEYDEB, bahsedilen hedefler doğrultusunda, destek programları tasarlamakta ve yürütmektedir.
TÜBİTAK-TEYDEB Bünyesinde Özel Sektöre Yönelik Araştırma-Geliştirme Destek Programları :
Milli Profaktivite Merkezi (MPM)
Ülke ekonomisinin prodüktivite esaslarına uygun olarak gelişmesine yarayacak tedbirleri araştırmak, bu tedbirlerin uygulamaya konulmasını sağlayacak çalışmalarda bulunmak, resmi ve özel sektörlerdeki müessese ve işyerlerinde verimi artıracak ve israfı önleyecek metotları tespit etmek ve bunların uygulama imkanlarını araştırmak, uygulamayı izleyerek gerekli tavsiyelerde bulunmak ve prodüktivite ile ilgili teknik yardımları sağlamak, gerekli eğitim ve istişare çalışmalarında bulunmak amacıyla, MPM tarafından araştırma, kuramsal çalışmalar, danışmanlık, verimlilik ölçme ve izleme hizmetleri ve eğitim başlıklarında MPM tarafından destek sağlanmaktadır.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)
TTGV destek mekanizmalarını, ülkemizde Ar-Ge ve inovasyon bilincinin yaygınlaşmasına ve Ulusal İnovasyon Sistemimizin gelişmesine katkıda bulunması hedefi doğrultusunda geliştirilmiş ve Ağustos 2006 tarihinden itibaren destek yelpazesini genişletecek yeni destek mekanizmalarının başlatılmasına karar vermiştir. TTGV aşağıdaki alanlarda destek sağlamaktadır:
•Ar-Ge Proje Destekleri
Teknoloji Geliştirme Projeleri Desteği
Ticarileştirme Projeleri Desteği
İleri Teknoloji Projeleri Desteği
•Çevre Proje Destekleri
Çevre Teknolojileri Desteği
Enerji Verimliliği Desteği
Yenilenebilir Enerji Desteği
•Stratejik Odak Konuları Projeleri
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Bakanlık tarafından uygulanmakta olan tarımsal desteklemelerle, üreticilerin etkinlik ve verimliliğinin arttırılması, çiftçimizin gelir düzeyinin yükseltilerek piyasada rekabet edebilir seviyeye gelebilmesi, daha sağlıklı, kaliteli ve yeterli tarımsal üretimin elde edilmesi amaçlanmakta ve mevcut tarımsal alanlardan en iyi biçimde yararlanılması beklenmektedir. Bakanlık tarafından uygulanan destekler aşağıda belirtilmiştir:
Dış Ticaret Müşteşarlığı (DTM)
İhracatta Devlet Yardımları
Ziraat IBAN | TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06 |
İşbank IBAN | TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96 |
Akbank IBAN | TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45 |