0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Bu Finansman İle Yeşil Projeler Desteklenecek!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) geçen hafta Türkiye’ye ziyarette bulundu. Bu ziyaretin amacı ise Türkiye’nin yeşil dönüşümü ve bu süreçte yapılacak yatırımların finansmanının sağlanması açısından bu ziyaretin çok önemli olduğu söylenebilir.


EBRD’ den Gelecek Finansmanın Yarısı Yeşil Projelere Verilecek!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) geçen hafta Türkiye’ye ziyarette bulundu. Bu ziyaretin amacı ise Türkiye’nin yeşil dönüşümü ve bu süreçte yapılacak yatırımların finansmanının sağlanması açısından bu ziyaretin çok önemli olduğu söylenebilir.

EBRD Başkanı Odile Renaud – Basso Türkiye’deki özel sektör, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu zamana kadar Türkiye’de 6,6 Milyar Euro yeşil finansman sağladıklarını ifade eden Renaud-Basso şuan da ise imalat sektörünün öncülerinden bir firmaya 150 milyon Euro’luk ilk yeşil krediyi vereceklerini ve bunun için gereken imzaların atılması için geldiğini ifade etti.

EBRD’nin bundan sonraki süreçte, kadın girişimcilere verecekleri finansman miktarını ikiye katlamayı hedeflediğini belirtti. Gaziantep, Ankara, İstanbul gibi illerde düşük karbonlu toplu taşımanın kullanılması, güneş enerjisinin şehir şebekesine entegrasyonunun yapılması, eski toplu taşıma araçlarının çevre dostu araçlar ile değiştirilmesi gibi yatırımlar için yeni bir fon kullanımının sağlanması üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Yeşil Projelere, Yeşil Finansman

Türkiye’nin 2019-2024 yılı hedefleri arasında ekonomik dayanıklılığın artırılması, sermaye piyasalarında daha etkin ilerlenmesi, özel sektörde ekonominin gelişimi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması, ülkemizin yeşil ekonomiye geçişinin hızlandırılması ve enerji verimliliğinin sağlanması yer almaktadır. Bu doğrultuda Türkiye ve EBRD iş birliği ile Türkiye’deki yatırımlara yön vermek adına yeni stratejik hamleler geliştiriliyor. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını onaylaması ile birlikte 2053 yılı hedeflerinden biri olan sıfır emisyon çalışmaları içinde yeşil projeler finanse edilebilecek.

Emisyon Ticaret Sistemini Kurmayana Karbon Vergisi!

Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ile mücadele sürecinde daha yüksek standartlar belirlemesi için teşvik etmek amacıyla bu sistemin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu anlamda Türkiye’nin de bu süreçte kendi stratejilerini belirlemesine ihtiyaç duyulmaktadır. Renaud-Rasso Türkiye’nin bu anlamda yapmış olduğu hazırlıklardan memnun olduğunu dile getirdi. Böylelikle ülkemizdeki sektörlerden ek maliyet oluşmasının da önüne geçilebilecektir. Tabi diğer ülkelerinde üzerine düşen görevleri yerine getirmesi bu süreçte büyük önem arz etmektedir. 

Yeşil Finansman Oranı Artıyor!

Yeşil Ekonomi Finansman Fonu çerçevesinde 2025 yılı itibariyle özel sektöre verilecek olan finansman miktarı ikiye katlanacak. Gelişmekte olan ülkeler için bu fonun ülkelere sağlayacağı katkı önemli. Karbonsuzlaşmanın önündeki engellerin ortadan kalkması açısından iklim projelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi hedefleniyor. Bu konuda konuşan Renaud- Rasso ‘Karbon fiyatının olmaması, tedarik zincirindeki aksamalar, düzenlemelerdeki engeller, düşük karbon ekonomiye geçişi yavaşlatıyor. İklim değişikliğinin en büyük sorumlusu kömürden çıkmak ve düşük karbon ekonominin oluşturulması, hedeflere ulaşma açısından büyük önem arz ediyor. Şu anda ülkelerin sunduğu ulusal katkı beyanlarıyla küresel sıcaklık artışı 2 dereceyi bile geçiyor. Bu sebeplerle, COP26 daha iddialı beyanlar konulması için süreci hızlandırmalı’ şeklinde ifade etti.

Kobi-Line Haber Merkezi
16.11.2021


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 4547 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ