0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Unicorn Girişim Nedir?

Efsanevi tek boynuzlu at olarak bilinen “Unicorn”, son dönemde girişim dünyası için büyük önem taşımaktadır. Unicorn girişim kavramının kurucusu ABD'li risk sermayesi yatırımcısı Aileen Lee'dir


Hızlı Büyüyen Girişimcilik!

Efsanevi tek boynuzlu at olarak bilinen “Unicorn”, son dönemde girişim dünyası için büyük önem taşımaktadır. Unicorn girişim kavramının kurucusu ABD'li risk sermayesi yatırımcısı Aileen Lee'dir.

Peki, Nedir Bu Unicorn Girişim?

1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimleri ifade etmektedir. Yani bir girişim şirketinin 1 milyar dolar ve üzeri değeri varsa o şirket unicorn olmaktadır. Bu yeni çıkan kavramı çoğu kişi henüz duymamış olabilir. Hızla değişime ayak uydurduğumuz bu dönemde özellikle işletmeler ve şirketler unicorn girişim unvanını mutlaka kazanmak isteyecektir.

Aslında bir Silikon Vadisi terimi olarak da bilinen unicorn girişimlerin dünyada sayısı hızla artış gösteriyor. Genç girişimcileri bu artışın mimarı olduğunu görmekteyiz. Türkiye, genç nüfusa sahip olmasına rağmen henüz unicorn girişimlere tam anlamıyla sahip değil.

Ülkemiz adına ilk unicorn girişim örneği bu yıl gerçekleşti diyebiliriz. ABD merkezli oyun şirketi Zynga, Türk dijital oyun şirketi Peak Games'i 1.8 milyar dolara satın aldı. Zynga, kendi tarihinin en büyük şirket satın almasını yaparken, Peak, değeri 1 milyar doları geçen ve “Unicorn” kategorisine giren ilk Türk şirketi oldu.

Dünyada değeri her geçen gün artan unicorn girişimler arasında aslında hepimizin bildiği ve sevdiği pek çok girişim bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Uber, Snapchat, Pinterest, Evernote, Spotify, Dropbox, Tango, Zomato, Shazam vb.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanı Mehmet Büyükekşi ise unicorn girişimlere ilişkin “Dünyada değeri 1 milyar doların üzerinde olan 500 unicorn  (tekboynuz- teknoloji girişimi) şirket var. Türkiye’nin böyle bir şirketi yok. Gençler enerjilerini bu işlere yöneltmeli” açıklamasında bulundu.

Unicornların Özellikleri

Teknoloji ile sürekli etkileşim halinde olan unicorn tabirinin, e-ticaret sektöründe de sayısız örneği bulunmaktadır. Teknoloji ile alakalı girişimler çoğunlukta olsa bile bu terim kendisini yalnızca teknoloji ile sınırlamıyor. Bu girişimlerin neredeyse hepsi, ait oldukları sektörün şeklini değiştirdiğini söyleyebiliriz.

İnovasyonun güçlü etkisi ve ilk hamlenin vermiş olduğu olumlu durum sayesinde endüstriye gelişim sağlanmış oluyor. Unicornlar yalnızca ilk hamle avantajından yararlanmakla kalmayıp sürekli yenilikler yaparak ve gelişerek konumlarını korurlar. Unicorn girişimlerin büyük bir kısmı işletmeden tüketiciye olacak şekilde yani B2C adlı modeldedir.

Bu durumda Unicorn girişimler için tüketici odaklı diyebiliriz. Unicorn girişimlerin %80’inden fazlası yazılımdan oluşuyorken, diğer kalan bölümlerini ise donanım, ürün ve hizmetler oluşturmaktadır. Bu efsanevi tek boynuzlu atların tamamının aslında teknolojinin ta kendisi olduğunu burada görmüş oluyoruz.

Pek çok şirket, dijitalleşme sayesinde çeşitli fırsatlar yakalayabileceğinin, maliyetlerini düşürebileceğinin, verimliliği ve rekabet gücünü artırabileceğinin bilincinde. Dijital ve teknolojik dönüşümde yerinizi almak istiyorsanız hemen harekete geçmelisiniz.

İşinizi büyütmek, geliştirmek, dijitalleşmek, yeni pazarlara açılmak gibi birçok hedef ve amacınızı Kobi-Line ile şekillendirin. Unicorn girişimler için fikir ve projelerinizi uzman kadromuzla tartışın, bilgilenin. Uygun projelerinizi işin ehli uzmanlara yazdırın. Kobilerde dijital dönüşüm, e-dönüşüm, e-ticaret ve e-ihracat gibi tüm bilgilerin detayları için bize ulaşabilirsiniz.

Kobi-Line Haber Merkezi
01.02.2021


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 8801 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ