0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Yenilikçi Ürün Geliştiren KOBİ’lere 7,5 Milyon TL’lik Destek!

TÜBİTAK, yenilikçi fikirlerini ticarileştirmek isteyen KOBİ’ler ve girişimci işletmeler için 2025 yılı 2. dönemine özel olarak iki ayrı destek çağrısı yayınladı.


TÜBİTAK’tan Çifte Destek Çağrısı!

TÜBİTAK, yenilikçi fikirlerini ticarileştirmek isteyen KOBİ’ler ve girişimci işletmeler için 2025 yılı 2. dönemine özel olarak iki ayrı destek çağrısı yayınladı.

Girişimcilik ekosistemini Ar-Ge ve inovasyonla güçlendirmek amacıyla hazırlanan bu çağrılar, özellikle müşteri ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirecek firmaların desteklenmesini hedefliyor. 1707 kodlu bu iki destek programı; “BİGG Ortaklı Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri Çağrısı” ve “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı” olmak üzere iki ayrı başlıkta başvuruya açılmış durumda.

1. BİGG Ortaklı Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri Çağrısı

Bu çağrı kapsamında, TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim) Programı veya Teknogirişim Sermayesi Desteği almış olan girişimci KOBİ’lerin müşteri ihtiyaçlarına özel Ar-Ge çözümleri geliştirmeleri ve bu çözümleri ticarileştirmeleri amaçlanıyor.

Kimler Başvurabilir?

Bu çağrıya başvurabilmek için en az bir Müşteri Kuruluş (KOBİ veya büyük ölçekli olabilir) ve bir Tedarikçi Kuruluş (mutlaka KOBİ olmalı ve BİGG/Teknogirişim desteği almış olmalı) birlikte ortak proje başvurusunda bulunmalıdır. Müşteri kuruluş projedeki muhatap kuruluş olarak hareket eder.

Proje Kapsamı ve Koşullar:

  • Tedarikçi kuruluşun, müşteri kuruluşun daha önce ürettiği veya hali hazırda ürettiği bir ürünün aynısını üretmesi amaçlı projeler desteklenmez.
  • Proje ekibinde, her iki kuruluşta da proje konusu ile teknik açıdan uyumlu lisans mezunu bir proje personeli bulunması zorunludur.
  • Tedarikçi kuruluş Ar-Ge faaliyetlerini yürütürken, müşteri kuruluşun da projeye katılımı mümkündür.
  • Proje çıktısının ticarileştirilmesi beklenir.

Bütçe ve Destek Oranları:

  • Proje bütçesi en fazla 7.500.000 TL olabilir.
  • Proje süresi azami 24 ay olarak belirlenmiştir.
  • Tedarikçi kuruluşun harcamalarının %50’si TÜBİTAK tarafından, %40’ı müşteri kuruluş tarafından, %10’u ise tedarikçi kuruluş tarafından karşılanır.
  • Müşteri kuruluşun harcamalarının %50’si TÜBİTAK tarafından, %50’si ise kendi bütçesinden karşılanır.

Desteklenen Giderler (Tedarikçi Kuruluş): Personel, seyahat, danışmanlık, hizmet alımı, alet-teçhizat-yazılım, malzeme, mali müşavirlik ve genel gider desteği (azami 300.000 TL ve proje destek tutarının %10’u kadar)
Desteklenen Giderler (Müşteri Kuruluş): Yönetim, kalite, test, sahada doğrulama çalışmaları yapan personel giderleri (azami 18 adam/ay), ilgili şehirlerarası seyahatler ve mali müşavirlik ücretleri.

2. Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı (2025-2)

İkinci çağrı ise BİGG veya Teknogirişim desteği almış olma şartı aranmaksızın, müşteri ve tedarikçi kuruluşların siparişe dayalı Ar-Ge projeleri için desteklenmesini kapsıyor. Bu çağrı, özellikle KOBİ’lerin müşteri ihtiyaçlarına özel çözümler üretmesini hedefliyor.

Kimler Başvurabilir?

Tedarikçi kuruluş mutlaka KOBİ olmalıdır. Müşteri kuruluş ise KOBİ ya da büyük ölçekli firma olabilir. Çağrıya başvurular, müşteri ve tedarikçi kuruluşun ortak başvurusu şeklinde yapılır.

Proje Koşulları:

  • Her iki kuruluşta da proje konusuyla teknik uyumu olan lisans mezunu bir proje personeli bulunmalıdır.
  • Proje sonunda elde edilecek ürünün pazara sunulması ve ticarileştirilmesi beklenmektedir.
  • Müşteri kuruluşun daha önce ürettiği bir ürünün aynısını tedarikçi kuruluşun üretmesi amacıyla yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Bütçe ve Destek Detayları:

  • Proje bütçesi yine en fazla 7.500.000 TL olarak belirlenmiştir.
  • Proje süresi en çok 24 aydır.
  • Destek ödeme şekli, ilk çağrı ile aynıdır: Müşteri kuruluş dönemsel harcamaların %40’ını kendi karşılayarak dönemsel raporu sunar. TÜBİTAK, kabul edilen harcamaların %50’sini her iki tarafa da öder.

Desteklenen Gider Kalemleri: Tedarikçi kuruluş için; personel, seyahat, danışmanlık, hizmet alımı, yazılım, teçhizat, malzeme ve mali müşavirlik giderleri desteklenir.

Müşteri kuruluş için; proje yönetimi, test gibi teknik faaliyetlerde görevli personel ve şehirlerarası seyahat giderleri ile mali müşavirlik ücretleri destek kapsamındadır.

Son Başvuru Tarihi 14 Temmuz!

Her iki çağrı için de son başvuru tarihi 14 Temmuz 2025 olarak belirlenmiştir. KOBİ’lerin bu önemli fırsatları kaçırmamak için projelerini zamanında hazırlayıp başvuru sürecini başlatmaları tavsiye edilmektedir.

TÜBİTAK tarafından duyurulan 1707 kodlu bu iki çağrı, müşteri odaklı yenilikçi çözümler üretmek isteyen KOBİ’ler için ciddi bir finansal destek ve işbirliği fırsatı sunuyor. Özellikle daha önce BİGG veya Teknogirişim desteği almış girişimcilerin yeniden desteklenmesi ve ticarileşmeye giden yolda önlerinin açılması, Türkiye’de girişimcilik ekosistemi açısından oldukça değerli bir gelişme.

Projeye uygunluğunuzun kontrollerini sağlamak, başvuru süreçlerinde profesyonel destek sağlamak için Kobi-Line uzmanları olarak hazırız. Son başvuru tarihlerini kaçırmadan projenizi birlikte şekillendirelim! Detaylı bilgi için tıklayın.

Kobi-Line Haber Merkezi
21.05.2025

Kayıt Formu


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45