Hangi Firmalar Teknokentlere Girebilir?
Teknokent, Üniversiteler tarafından oluşturulan alanlarda ARGE faaliyetlerinde bulunmak isteyen işletmelere kiralanarak işletmelerin büyüme ve gelişmelerine katkıda bulunan, ticari amaçlı faaliyetlerinin bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bir bölgedir.
Katma değeri yüksek ürünler elde etmek için teknolojiden ve yeniliklerden faydalanmak gerekir. Bu sayede birçok sektör ve işletme rekabet avantajını elinde bulundurur. Teknokentler sayesinde üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri, işletmeler bir arada teknoloji geliştirmek için Teknokentlerde faaliyetlerini sürdürmektedirler. 20.04.2024 tarihi itibariyle Türkiye’deki teknopark sayısı 102’ye yükselmiştir. En çok bilinen ve faaliyet yürüten teknokentler için aşağıdakileri örnek gösterebiliriz.
ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi
TÜBİTAK Marmara Teknokent
Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi
GOSB Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
Bilkent Cyberpark
Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi
Teknokent Teşvikleri Nelerdir?
Teknokentlerde En Çok Hangi Alanlarda Çalışmalar Yapılıyor?
Savunma Sanayi, Uzay Çalışmaları, Havacılık Endüstrisi, Yazılım, Biyoteknoloji, Teknoloji ve Bilişim Faaliyetleri, Üretimde Verimlilik Odaklı Çalışmalar, Yapay Zeka, Enerji Verimliliğine Yönelik Faaliyetler, Sağlık Sektörüne Yönelik faaliyetler, çevreyi ve doğayı koruyan çalışmalar yapan firmalar için Teknokentler ideal çalışma alanlarıdır.
Teknoparklarda Faaliyet Yürütmek İsteyenler Ne Yapmalı?
Sizde işletmeniz için teknokentlerde bulunmak istiyorsanız aşağıdaki süreçleri doğru bir şekilde yerine getirmelisiniz.
- Öncelikle firmanızın faaliyet alanı ile ilgili bir AR-GE fikriniz olmalı,
- AR-GE iş fikrinize yönelik bir proje yani iş planı hazırlamanız gerekli,
- Veri taban kaydı yaparak hazırlamış olduğunuz projenizi kuruma sunmalısınız,
- Projeniz ilgili kurum tarafından değerlendirilmeye alınacak ve uygunluğu kontrol edilecek,
- Olumlu değerlendirilen projeler için işletmelerle sözleşme imzalanacak.
Projelerinizin hazırlanması aşamasında mevzuata uygun olması, projenizin onaylanması açısından oldukça önemlidir. Belli sayıda başvuruların kabul edileceğini göz önünde bulundurduğumuzda rakiplerinize göre farklı, inovatif, gerçekçi ve kabul edilebilirliği yüksek projeler hazırlamalısınız. Ayrıca sürdürülebilirlik açısından da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgesi Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde teknoparklarda bulunduğunuz süre boyunca kanun ile uyumlu bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.
Başvuru aşaması ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili Kobi-Line Teknopark Danışmanlığı alabilir, bu konuda verilen teşvik haklarınızdan maksimum oranda faydalanabilirsiniz.
Kobi-Line Haber Merkezi
04.12.2024
Ziraat IBAN | TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06 |
İşbank IBAN | TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96 |
Akbank IBAN | TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45 |