0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

KOSGEB Sil Baştan Yenilendi

KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda yeni mevzuat çalışmalarında son aşamaya gelindi. KOSGEB, 10 maddelik yeni yol haritasıyla kendisini yeniden yapılandırdı. Yerli ve milli üretim için ilk defa başlık açan KOSGEB, bankalar gibi KOBİ’leri dört gruba ayırarak, puan sistemi üzerinden faiz maliyetinde pozitif ayrımcılık yapacak. Kobi Danışmanları işletmeleri analiz ederek derecelendirecek.


Destekler Herkesi Kapsayacak

KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda yeni mevzuat çalışmalarında son aşamaya gelindi. KOSGEB, 10 maddelik yeni yol haritasıyla kendisini yeniden yapılandırdı. Yerli ve milli üretim için ilk defa başlık açan KOSGEB, bankalar gibi KOBİ’leri dört gruba ayırarak, puan sistemi üzerinden faiz maliyetinde pozitif ayrımcılık yapacak. Kobi Danışmanları işletmeleri analiz ederek derecelendirecek.

Kobi Danışmanları Puan Verecek

Bir kaç ay içerisinde yürürlüğe girecek modelle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kendini yeniden yapılandırmış olacak. Destek modellerinden, KOBİ tanımına kadar reel sektöre bakışını değiştiren KOSGEB’in yeni yol haritası 10 adımdan oluşuyor. KOSGEB, KOBİ’leri bir üst lige çıkarmak için mezun etmeye odaklanacak. İkincisi ise büyük bir KOBİ datasına sahip olan KOSGEB, kendini adeta bir rating şirketine dönüştürecek. KOBİ’lere verilen desteklerde en önemli nokta ise faizden gelecek. KOBİ’leri tıpkı bankalar gibi 4 kategoriye ayıracak olan KOSGEB, puan sistemi üzerinden faiz maliyetinde pozitif ayrımcılık yapacak. Finansman desteğinden yararlanmak isteyen KOBİ, ilk önce KOSGEB’in kapısını çalacak. Türkiye’de milli ve yerli üretim yapacak KOBİ’ler için ayrı bir başlık açan KOSGEB, teknolojide gaza basan KOBİ’ye faiz tarafında daha yüksek oranlı bir destek verecek. Bu destekler için KOSGEB her kentte farklı sektörlerde destek çağrısına çıkacak. KOSGEB, tüm bu desteklerle asıl kuruluş amacı olan ‘sanayiyi kalkındırmaya’ odaklanmış da olacak. KOSGEB, tüm bu değişiklikleri yaparken, firmaların KGF’de teminat-limit sorunu yaşamamaları için de gereken tedbirleri almış durumda.  

Akredite Kobi Danışmanları Rehberlik Edecek

KOSGEB, tüm bu çalışmaları sertifikalı ve akredite olmuş Kobi Danışmanları vasıtasıyla yapacak. Her işletme için Kobi Danışmanlarına görev verilecek ve o danışman o firmanın kredibilite ve hibelibite derecelerini ölçecek. Daha sonra yapılacak analiz neticesinde o firmanın KOSGEB bünyesinde bir hibelibite oranı olacak ve o orana göre hibe ve destek alabilecek. KOSGEB ile KOBİ arasında bir arayüz görevi yapan, KOBİ’leri gidip inceleyecek, analiz edecek, ihtiyaçlarını ortaya çıkaracak, projelerini yönetebilecek bir rehberlik sistemi kuruluyor. Bu rehberlik hizmetini verecekler KOSGEB tarafından tescillenen akredite Kobi Danışmanları olacak ve belli bir piyasa tecrübesi olacak. O kişinin yazdığı rapor firmayı bağlayacak ve onun sonucuna göre o firmaya destek ve kredi verilecek.

Yeni Destek Programları Geliyor

Firmalar, esnaf, konvansiyonel imalat yapan, AR-GE teşviki almış inovasyon yapabilen, daha önce KOSGEB desteği almış olmak üzere dört gruba ayrılacak. Faiz desteği oranları bu niteliklere göre farklılaşabilecek. Örneğin, AR-GE yapan yüksek teknolojili firma çok daha yüksek oranlı bir faiz desteği alabilecek.

Destekler, il bazında, sektörel bazda ve yatırım bazında farklı olarak uygulanacak. Yani şimdiye kadar olduğu gibi tüm ülkede standart destekler olmayacak. Her firma farklı işlemlere göre analiz edildikten sonra farklı miktarlarda hibe, teşvik ve destek alabilecek. Biraz daha sektöre, bölgeye, kente ve firmaya özgü destek programları geliyor.

KOBİ Tanımı Değişiyor Yıllık Ciro 125 Milyona Yükseltiliyor

Ciroya bağlı KOBİ tanımında revizyon yapıldı. 40 milyon ciro sınırı 125 milyona çıkartıldı.

Bir yılda 125 milyonun altında ciro yapanlar KOBİ olacak. Destekler de buna göre dağıtılacak. Bu yeni tanımla KOBİ sayısı da artmış olacak.

KOSGEB'in 10 Maddelik Yeni Yol Haritası Şöyle

1 - Cari açığı azaltacak ürün üretenler desteklenecek

2 - Yüksek teknolojinin yerli ve milli KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılması amaçlanacak

3 - Katma değer üreten firmalar KOBİ kapsamına alınacak

4 - Bölgesel ve sektörel işletmeye özgü destek modeli uygulanacak

5 - KOBİ’ler için yetkinlik değerlendirme sistemi kurulacak

6 - KOBİ rehberliği ve teknik danışmanlık sistemi oluşturulacak

7 - Büyük işletmelerle-küçük işletmeler arasında işbirliği teşvik edilecek

8 - Yeni finansman modelinde kredilendirme puanlamaya göre yapılacak

9 - Mevcut destek programları ihtiyaca göre revize edilecek

10 - Vatandaşa verilen hizmetler bürokrasiden arındırılacak

Girişimcilere 360 Bin Lira Destek Yolda

Girişimcilik programları tamamen revize edildi. Özellikle teknoloji düzeyi yüksek alanlardaki start-up’lara 360 bin TL’ye kadar destek geliyor. Yüksek teknolojide üretim yapacağım diyenlere, belli dönemlerde 360 bin, orta-yüksek teknoloji ise 260 bin, imalat sanayiinde olup geleneksel sektörlerdeyse 160 bin TL’ye kadar destek verilecek.

Kobi-Line Haber Merkezi
02.05.2018


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 6296 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ