0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

KOBİ’lere Ekonomik Destek Şart

Kobilere verdiği önem ve destekle adından sık sık söz ettiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yaptığı açıklamayla Kobileri sevindirdi. TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan


TÜRKONFED Başkanı Kobilerin Yanında

Kobilere verdiği önem ve destekle adından sık sık söz ettiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yaptığı açıklamayla Kobileri sevindirdi. TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) geçtiğimiz hafta açıklanan borç yapılandırma hamlelerini doğru olduğunu ve özellikle ekonomik dalgalanma süreçlerinde KOBİ’lere yönelik çözümlerin çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin orta ve küçük şirketlere, büyük şirketlere göre daha farklı yaklaşması gerektiğini belirten Turan, “Kredilerde yeniden yapılandırmaların KOBİ odaklı olmasının büyük önem taşıdığını, yine bu yılbaşında hayatımıza giren ‘Önce küçüğü düşün’ kampanyasının çok önemli olduğunu; çünkü KOBİ’lerin finansmana erişiminin büyük şirketlere göre daha zor olduğunu belirtmiştir.

Ağırlığı KOBİ’lerden oluşan 40 bin üyeli bir kurum olarak zaman zaman Anadolu’daki şirketlerle bir araya geldiklerini ve “Bankalardan kredi istediğimizde bizden Van’daki ya da Kars’taki bir varlığımız yerine İstanbul, Ankara veya İzmir’den teminat getirmemizi istiyorlar. Bunun mümkün olmadığını ve İstanbul’dan nasıl teminat bulalım“ diye dert yandıklarını belirtiyor. Bu tehlikeli bir durum. Özellikle ekonominin sıkışık olduğu böyle zamanlarda KOBİ’lerimizi korumamız lazım. Bu konuda kamunun da bankaların da üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

Önce Küçüğü Düşün

‘Önce Küçüğü Düşün’ anlayışının önemini bir kez daha vurgulayan Turan, şöyle konuştu: “Ekonomimizin lokomotifi KOBİ’lerimizin, tahsilat başta olmak üzere ödeme sorunlarının ekonomiyi kilitlediğini biliyoruz. Ekonomide yaşanan kırılganlıktan öncelikle KOBİ’ler etkileniyor. Riskini yönetmede yaşadığı sıkıntıların yanı sıra nakit akışı, tahsilat ve ödeme sorunları KOBİ’ler açısından rekabeti kısıtlayan en önemli faktörler. Ödeme ve tahsilat sorunlarının yanı sıra banka teminatlarındaki yüksek faizden, KDV’ye kadar bir dizi sorunla boğuşuyorlar.

Türkiye’de KOBİ’lerin ‘geleceğin büyük firmaları’ olmalarının önündeki en büyük engelin, işi kaybetmemek adına alacaklarını zamanında alamadıkları halde buna itiraz edememeleridir. Bazı ülkelerde ‘tedarik zinciri zorbalığı’ olarak da adlandırılan bu durum, KOBİ’lerde rekabet kaybına sebep oluyor. Tahsilat bugünlerde daha da önemli çünkü KOBİ’ler tahsilat yapamayınca yani nakit akışı olmayınca kilitleniyor. KOBİ’ler kilitlenince de ekonomi kilitleniyor. Oysa KOBİ’ler büyürse ülke büyür ve kalkınır”dedi.

KOBİ’lere Yönelik Çözümler

KOBİ’lere yapılan ‘geç ödemelerin önüne geçmek için birtakım önlemler alınmasını öneren Orhan Turan, Avrupa’da bazı ülkelerin KOBİ’lerini korumak için hayata geçirdiği uygulamaları şöyle özetledi:

-  Avrupa’nın bazı ülkelerinde KOBİ’lerin tahsilatla ilgili sorunları olması durumunda ilgili kurumun tahsilatı geciktiren büyük kuruma soru sorma yetkisi bulunuyor.

-  Yine bazı ülkelerde büyük tedarikçilerin yönetim kurullarına KOBİ’lerin çıkarlarını koruyacak ve ilgili kurumla iletişim kurabilecek bir yönetim kurulu üyesi alınması zorunlu.

- Büyük firmaların halka açık bilançolarında o yıl KOBİ’lere olan ortalama ödeme sürelerini ve KOBİ’lere sağladıkları faydaları açıkça yazmaları gerekiyor.

- Ayrıca tedarik zinciri zorbalıklarına yönelik olarak “Hızlı Ödeme Kodu”(Prompt Payment Code) adı verilen bir  sistemle ödül ve ceza politikaları etkin bir şekilde kullanılıyor.Tedarik zinciri zorbalığı yapan büyük firmaların anında sistemden çıkartılması mümkün.

Kobi-Line Haber Merkezi
13.11.2019


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 20843 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ