0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Ekonominin Vazgeçilmezi: KOBİ’ler!

Günümüzde pek çok işletme, KOBİ’lere sunulan teşvik ve imkânlardan yararlanmak istiyor. Ama öncelikle KOBİ nedir? Hangi işletmeler KOBİ sınıfına giriyor? Gibi soruların cevabını bulmak gerekiyor. Bu yazımızda soruların hepsine yanıt bulabilirsiniz. Gelelim KOBİ’nin tanımına…


KOBİ Türleri Nelerdir?

Günümüzde pek çok işletme, KOBİ’lere sunulan teşvik ve imkânlardan yararlanmak istiyor. Ama öncelikle KOBİ nedir? Hangi işletmeler KOBİ sınıfına giriyor? Gibi soruların cevabını bulmak gerekiyor. Bu yazımızda soruların hepsine yanıt bulabilirsiniz. Gelelim KOBİ’nin tanımına…

KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), resmi kaynaklarda şu şekilde tanımlanmıştır: "250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler.”

KOBİ’ler, günlük hayatımızın vazgeçilmezleridir ve ekonomik canlılığın simgesidir. İşlerimizi her zaman büyük işletmelerle çözmeyiz. Küçük, orta ve mikro boy işletmeler, her ülke ekonomisi açısından ciddi bir ağırlığa sahip işletmelerdir. Sınırlı imkânlara rağmen piyasalara mal ve hizmet üreten KOBİ’ler, ekonomilerde yaşanan buhrandan ve yaşanan salgından en çok hasarı gören işletmelerdir. Özellikle ekonomik gelişme ve büyüme dönemlerinde, en büyük başarı hikâyeleri de KOBİ’lere aittir.

KOBİ’lerin Sınıflandırılması

KOBİ’ler, büyük işletmelere göre daha fazla katma değer yaratabilirler. KOBİ tanımları, çeşitli kıstaslar barındırmaktadır ve bu belirlenen ölçütlere göre KOBİ’leri şu şekilde sınıflandırabiliriz:

  • Mikro İşletmeler; Yıllık 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 1 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir.
  • Küçük İşletmeler; Yıllık 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosu, 8 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir.
  • Orta Büyüklükteki İşletmeler; Yıllık 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosu 40 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir.

KOBİ’ler, çalışan sayıları ve mali bilgileri dikkate alındığında, diğer işletmeler ile olan sermaye veya oy hakkına göre bağımsız, ortak ve bağlı işletmeler olmak üzere 3’e ayrılırlar.

KOBİ’lerin Özellikleri

Düşük yatırım değerleri ile istihdam imkânı oluşturan ve üretim çeşitliliği sağlayan KOBİ’lerin birçok özelliği bulunmaktadır. Onları şu şekilde sıralayabiliriz; teknolojik yeniliklere yatkın olmak, talep değişikliği ve çeşitliliğine daha kolay uyum sağlamak ve gelir dağılımındaki eşitsizliği minimuma indirmeleri gibi özellikleri bulunuyor. Büyük işletmelerin destekleyicisi ve tamamlayıcısı KOBİ’ler aynı zamanda yeniliğe açık ekonomilerin ana sigortasıdır.

KOBİ’lerin iş yerlerini veya işlerini büyütmek, geliştirmek, kurumsallaştırmak adına aktif bulunan devlet desteklerinden, teşviklerinden ve hibelerinden faydalanmaları büyük önem arz eder. Bu desteklerden nasıl yararlanmanız gerektiği konusunda ise bir KOBİ danışmanından destek alabilirsiniz. KOBİ danışmanınız iş yeriniz adına bir analizde bulunur ve kredilerden hangi ölçüde yarar sağlamanız için sizi bilgilendirir. Alanında tecrübeli uzman danışmanları olan Kobi-Line Kobi Danışmanlık Merkezi bu konuda sizlere uzman danışmanla çalışma fırsatını verir. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Kobi-Line Haber Merkezi
08.02.2021


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 9530 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ