0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Devlet Sizi Patron Yapıyor

İşsizlik oranının azaltılmasını ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen devlet destekli eğitimler pek çok kişiyi kendi işinin patronu yapıyor. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’de bu KOSGEB ile Maltepe Belediyesi’nin ortak yürüttüğü eğitimler arasında. Bu eğitimleri alan 240 kişiden 60’ı kendi iş yerini açtı


Risk Alın Hayallerinizin Peşinden Koşun!

İşsizlik oranının azaltılmasını ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen devlet destekli eğitimler pek çok kişiyi kendi işinin patronu yapıyor. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’de bu KOSGEB ile Maltepe Belediyesi’nin ortak yürüttüğü eğitimler arasında. Bu eğitimleri alan 240 kişiden 60’ı kendi iş yerini açtı. Bu kişilerin büyük çoğunluğunu ise kadın girişimciler oluşturuyor. Hazırlanan program kapsamında projelerini sunan ve devlet desteği alan vatandaşların bazıları güzellik salonu, bazıları ise kafe açarken, bazıları da ev yemekleri restoranı veya organizasyon firması kurdu. Hepsinin ortak isteği kendi işyerlerini açmaktı. Onlar bu hayalleri gerçekleştirirken, harekete geçmek isteyip de bir türlü cesaret bulamayan kadınlara da umut verdiler. Hepsinin dudaklarından dökülen sözcükler neredeyse aynı oldu. “Risk alın, hayallerinizin peşinden koşun”.

Şeyma Bağrıaçık 29 yaşında bir iş yeri sahibi. KOSGEB’den aldığı hibe ile Estenira Estetik ve Kişisel Bakım Merkezi’ni kuran Bağrıaçık, çok küçük yaşlarda eczanelerde çalışarak başladı iş hayatına patron olarak devam ediyor. Lise mezunuydu ve bu yüzden kendini sürekli geliştirdi. 9 senedir de bu mesleği yapıyor. Kurduğu işten elde ettiği gelir ise beklentilerinin üstünde oldu. KOSGEB’de verilen eğitimlerin önemine değinen Bağrıaçık, “Mesleğinizde çok iyi olabilirsiniz, çok kaliteli kremler kullanıp insanların cildine çok büyük yararlar sağlıyor olabilirsiniz. Ancak bunun bir de finansal kısmını yönetmek önemli. Ne kadar gelir elde ettiniz? Ne kadar gideriniz var? Ne kadar sürede kar elde edebileceksiniz? Bunların hepsini okullarda aldığımız eğitimlerde öğrenemeyebiliyoruz.

Girişimcilik kursunda işletme açısından aldığımız eğitimler çok faydalı oluyor. KOSGEB gerçekten çok faydalı bizim için. Bence herkes bundan faydalanmalı”. İfadelerini kullandı. Girişimcilere ‘Sevdiğiniz İşi Yapın’ önerisinde bulunan Bağrıaçık, “Eğitim hayatım hiç bitmedi, hala sürdürüyorum. Bu yüzden girişimciler ‘Ben biliyorum, tamam ben bunu öğrendim’ diyerek eğitimlerini sonlandırmasınlar. Hayallerinin peşinden koşsunlar. Bazı şeyler küçüklükten kalpten geliyor. Ben bu dünyaya bir kez daha gelsem yine aynı mesleği seçerim. İşime aşığım. ‘Sevdiğim işi yapıyorum yaptığım işi seviyorum’ da benim sloganım” sözlerini aktardı.

İş yerini açmadan önce tanıdıklarına parti organizasyonu yapan 30 yaşındaki Kader Aksu ise, şimdi gerçek anlamda bir iş sahibi oldu. 5 günlük aldığı eğitimle sertifikasını aldı. Daha önce ara sokakta olan dükkânını daha merkezi bir yere taşıdı. Bu hayaline de KOSGEB’den aldığı hibeyle kavuştu. Armina Süslerin Parti Dünyası adını verdiği dükkânında ise yok yok. Pek çok organizasyona attığı imzalarla da adından sıkça söz ettiriyor. Evden çalışan kadın girişimcilere umut veren tavsiyeler veren Aksu, “KOSGEB, İSMEK gibi devletin sunduğu imkânlardan yararlanın. Kadınlar çalışmalı, durmamalı” dedi.

Leylim” adını verdiği iç çamaşırı mağazasını açan Melek Bozkurt her zaman kendi iş yerinin patronu olmak istediğini söyledi. Bu hayaline kavuşması da çok sürmedi. Maltepe Belediyesi’ne başvuru yaptı, 1 hafta sonra dönüş yapıldı ve KOSGEB ile ortak yürütülen girişimcilik eğitimini aldı. Eğitim sonunda sertifikasını elde etti ve kendi iş yerine sahip oldu. Her şeyin istemekle başladığını aktaran Bozkurt, “Kesinlikle ‘Devlet nasıl olsa para veriyor, ben hemen bir yer açayım’ diye bir şey olmaz. Kişinin işi bilmesi ve belirli bir deneyim sahibi olması gerekli. Bunlar olursa kişi devlet desteğiyle çok güzel yerlere gelir. Risk alın” açıklamasında bulundu.

Girişimcilik eğitimi,  kişisel gelişim ağırlıklı eğitimlerde KOSGEB süreçleri, devlet desteklerinin neler olduğu, iş planlaması oluşturmayı anlatan atölye çalışmalarını kapsıyor. Girişimcilerin uygulamalı girişimcilik eğitimi aldıktan sonra yaşayacağı süreçler hakkında bilgilendirme yapılarak süreç takip ediliyor. Derslerde girişimci kimdir, özellikleri nelerdir, pazarlama politikaları nelerdir sorularına yanıtlar veriliyor. Girişimcilerin ‘Swot’ analiziyle güçlü, zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri tanımasına destek sağlanıyor. Protokol doğrultusunda 32 saat verilen derslere, kendi işini kurmak isteyen 18 yaşından büyük tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları katılım gösterebiliyor. Üst yaş olarak bir sınırlama yok. Gençler ve AR-GE projesi olanlar öncelikle tercih ediliyor. Eğitim programına katılarak, sertifikalarını alanlara KOSGEB’e başvurduklarında 50 bin TL geri ödemesiz hibe, 100 bin TL teminat mektubu karşılığında sıfır faizli devlet desteği sağlanıyor. Var olan işletmeler ve girişimcilerinde başvuracağı genel destekleri mevcut. İyi bir iş planını uzmanlar desteğiyle hazırlatıp sunmak projenizin onayını kolaylaştıracaktır.

Kobi-Line Haber Merkezi
17.08.2018


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 1590 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ