0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Bu Hibe Girişimciyi Hayaline Kavuşturdu

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde ikamet eden 57 yaşındaki Birsel Bayrak, bahçesinde çürüyen elmaları değerlendirmek maksadıyla başladığı sirke yapım işini zamanla geliştirerek, bugün Türkiye geneline ürün satan şirketin sahibi oldu.


Bu Hibe Girişimciyi Hayaline Kavuşturdu

Hibe Sayesinde Seri Üretime Geçti

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde ikamet eden 57 yaşındaki Birsel Bayrak, bahçesinde çürüyen elmaları değerlendirmek maksadıyla başladığı sirke yapım işini zamanla geliştirerek, bugün Türkiye geneline ürün satan şirketin sahibi oldu.

Emekli olan eşiyle 6 yıl önce bahçe satın alan Bayrak, elma üretimi yapmaya başladı. Bayrak, elmalarını pazarlamakta güçlük çekince meyveler bahçede çürümeye yüz tuttu. Ürününün zayi olmasını istemeyen Bayrak, annesinden öğrendiği tarifle bahçesinde yetişen elmaları sirke olarak değerlendirmeye başladı. Ürettiği sirkeye talep artınca iş yeri açan Bayrak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının açtığı kursa katılarak girişimci oldu ve hibe desteği alarak seri üretime geçiş yaptı.

İşletmesinde elma, kızılcık, çilek ve aluç gibi meyvelerden yılda ortalama 60 ton sirke üreten Bayrak, ürünlerini Türkiye geneline satışa sunuyor. Eşi ve oğlunun da çalıştığı işletmesinde 2 kişiyi daha istihdam eden Bayrak, girişimci ruhuyla ilçede kadınlar arasında örnek gösteriliyor.

Bayrak, yaptığı açıklamada, bahçesindeki meyveleri ziyan etmediği ve ülke ekonomisine katkı sağladığı için mutlu olduğunu belirtti. İsrafın her türlüsünün kendisini üzdüğünü aktaran Bayrak, "Elmalarımızın çürümesine kıyamadığım için sirke yapmaya karar verdim. Başlarda yılda 1 ton sirke üretiyordum." ifadelerini kullandı. Çevresinden aldığı takdirin kendisine cesaret verdiğini, bu sayede girişimci olduğuna dikkat çeken Bayrak, "İnsanın zoruna gidiyor emek verip büyüttüğü bir ürünün zayi olması. O yüzden sirke yapmayı düşündük. Şimdi ağaçların diplerine düşen elmayı bile değerlendiriyoruz ve sirke yapıyoruz. Sirke yapımını zaten biliyordum, annemden öğrendiğim tarifle yapıyorum. Sirkemiz beğenilince talep arttı ve daha çok üretmeye başladık. Şimdi Türkiye'nin her noktasına satış yapıyoruz. Aktarlara, organik marketlere ve pazarlara satıyoruz. Sabah bahçemizden meyvelerimizi topluyoruz, sonra işletmemize getirip sirkeye dönüştürüyoruz." açıklamasında bulundu.

Bayrak, şimdilik ülke geneline satış yaptığını ancak yurt dışına da açılmak istediğini söyleyerek, "Her türlü meyve ve sebzeyi değerlendirsin üreticiler, ziyan etmesinler. Sirke de oluyor, marmelat da oluyor, turşu da oluyor. Bizim sirkemizin en önemli özelliği organik olması. Fabrika yapımı sirkeler bir haftada olurken, bizimki bir yılda sirke oluyor. Bunun nedeni organik olması. Gelen taleplerden çok memnunum." dedi. Bayrak'ın eşi İbrahim Bayrak da eşinin başarısıyla gurur duyduğunu sözlerine ekleyerek, "Eşime sonuna kadar destek oluyorum. Bu bahçeyi kurmak benim hayalimdi. Bu hayalimi gerçekleştirirken eşim bana destek oldu. Şimdi de ben ona destek oluyorum." cümlelerini aktardı.

Kobi-Line Haber Merkezi
16.10.2018


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 1666 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ