Finansmana Ulaşmanın Yolu: Kobi-Line
Türkiye'de işletmelerin en büyük sorunlarından biri, finansman açığıdır. Bu sorun, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) daha belirgin hale gelmektedir. Yapılan araştırmalar, KOBİ'lerin yalnızca yüzde 30'unun bankalardan kredi aldıklarını gösteriyor. Bu nedenle, Kobilerin finansman açığını nasıl kapatacağı, işletme sahipleri için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu yazımızda, Türkiye'deki KOBİ’lerin finansman açığını kapatmak için kullanabilecekleri bazı stratejileri ele alacağız.
Leasing:
Leasing, bir işletmenin ekipman veya araç gibi varlıklarını kiralamasını içeren bir finansal araçtır. İşletmeler, ihtiyaç duydukları varlık için bir leasing şirketiyle anlaşabilirler. Kiralama süresi boyunca, işletme, kiralama bedeli öder ve sonunda, varlığı satın alma veya iade etme seçeneğine sahip olur. Bu, işletmelerin varlıklarını finanse etmeleri için bir yol sağlar ve nakit akışını artırabilir. Ülkemizde leasing fazla bilinmiyor, bu nedenle işletmelerin bu konuda hizmet veren danışmanlarla çalışması kendi menfaatlerine olacaktır.
Factoring:
Factoring, bir işletmenin alacaklarını faktör şirketine satmasıdır. Faktör şirketi, işletmeye aldığı krediyi bu alacaklara dayanarak verir. İşletmeler, borçları için teminat olarak alacaklarını gösterebilirler. Bu yöntem, işletmelerin gelirlerini finansmana dönüştürmelerine izin verir. Türkiye'de birçok finansal kuruluş, faktoring hizmeti sunmaktadır. Bununla birlikte, işletmelerin faktoring yaparken bilgi sahibi olmaları ve uygun bir faktör ile çalışmaları önemlidir.
İşletme Kredileri:
İşletme kredileri, işletmelere nakit akışlarını artırmaları ve işlerini büyütmeleri için iyi bir seçenektir. İşletmeler, bankalar gibi finansal kuruluşları kullanarak kredi alabilirler. Ancak, işletmelerin kredi geçmişleri ve finansal durumları göz önünde bulundurulur. Kredi alma işlemi, işletmenin finansal disiplinini ve geçmişini gösteren belgelerin sunulmasını gerektirir. Ancak sadece banka kredileri yoktur. Devletin işletmelere hibe ve kredi veren birçok kurum ve kuruluşu vardır. Bu konuda da Kobilerin bilgi eksikliğinden kaynaklı yararlanamamaları elzemdir. Bu konuda mutlaka bir Kobi Uzmanı ile çalışmak şarttır.
Mikro Krediler:
Mikro krediler, küçük işletmelerin nakit akışlarını artırmaları için iyi bir seçenektir. Bu krediler, genellikle daha küçük tutarlarda ve daha kısa vadelerde verilir. Türkiye'de birçok finansal kuruluş, mikro kredi hizmeti sunmaktadır. Bununla birlikte, başvuru süreci ve kredinin geri ödeme koşulları işletmelerin finansal durumuna göre şekillendirilir. İşletmelerin mikro kredi kullanıp kullanamayacağını öğrenmeleri için işin uzmanları ile çalışarak analiz ve süreçleri öğrenmeleri gerekir.
İşletme Ortaklıkları:
İşletme ortaklıkları, işletmelerin diğer işletmelerle birleşmek veya ortaklık kurmak suretiyle finansman açıklarını kapatabilecekleri bir alternatiftir. Bu ortaklıklar, finansal kaynaklarını birleştirerek işletmenin faaliyetlerini büyütmelerini sağlayabilir. Bununla birlikte, işletme ortaklıkları, işletme sahipleri ve yöneticileri arasında iyi bir anlayış gerektirir.
Avrupa Birliği Kredileri:
Avrupa Birliği Kredilerini kullanabilmek için işletmelerin en az 10 ve üzeri çalışanı veya yıllık net mali bilançoları 5 milyon TL’yi aşmalıdır. Avrupa Birliği aday ülkesi olduğumuz için her yıl AB’den ülkemiz işletmelerine belirli bir bütçe ayrılmaktadır. Fakat birçok işletme bu durumu bilemediğinden dolayı faydalanamamaktadır. Şartlarınızın uygunluğunu öğrenmek ve kredi dönemlerini atlamamak için mutlaka uzman danışmanlarla çalışın.
Finansal Özgürlüğe Ulaşmanın Yolu: Kobi-Line
Türkiye'deki KOBİ’ler için finansman açığını kapatmak, pek çok işletme sahibinin öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda özetle, faktoring, işletme kredileri, leasing, mikro krediler, AB Kredileri ve işletme ortaklıkları gibi farklı finansman seçeneklerini ele aldık. Bu seçenekler işletmelerin işlerini büyütmesi, nakit akışını artırması ve finansman açıklarını kapaması için önemli bir rol oynayabilirler.
Ancak, işletme sahiplerinin finansal disiplinlerini iyileştirmeleri ve doğru finansal kuruluşlarla çalışmaları önemlidir. Bu konuda alanında uzman ve sertifikalı danışmanlara çalışan Kobi-Line ile iletişime geçmeniz sizi rakiplerinizden yüz adım öne taşıyacaktır. İşletmenizin finansal özgürlüğe açılmasının yegâne yolu Kobi-Line ve uzman ekibidir.
Kobi-Line Haber Merkezi
14.11.2023
Ziraat IBAN | TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06 |
İşbank IBAN | TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96 |
Akbank IBAN | TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45 |