KOBİ'lerin rekabet gücü uluslararası CORNET programıyla destekleniyor.
Küresel ticaretin her geçen gün arttığı ve rekabetin yoğunlaştığı bir ortamda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ)'ler için ayakta kalmak ve büyümek her zamankinden daha zor hale geliyor. Bu zorlu koşullarda, KOBİ'lere önemli bir destek sunan Uluslararası Cornet Programı, inovasyon ve iş birliği yoluyla rekabet güçlerini artırmalarına ve küresel pazara açılmalarına yardımcı oluyor.
2005'te başlatılan Cornet programı, ortak araştırma projelerini desteklemek amacıyla uluslararası işbirliği platformu olarak faaliyet sürdürüyor. Farklı ülkelerden Kobi ile araştırma kuruluşlarının inovasyon kapasitelerini artırmayı, rekabet güçlerini desteklemeyi hedefleyen Cornet (Kolektif Araştırma Ağı) programına başvurular devam ediyor. KOBİ'lerle araştırma kuruluşlarının ortak araştırma projelerini destekleyen uluslararası işbirliği programı Cornet kapsamında 25 Eylül'e kadar başvuru yapılabilecek.
Programın Türkiye'deki Ortağı TÜBİTAK
Türkiye, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çekya, Almanya, Japonya, Hollanda, Polonya, Peru, İsviçre ve Tayvan'daki ilgili kurum veya kuruluşlar, programın ortakları arasında yer alıyor.
Cornet'in Türkiye'deki paydaşlığını ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) üstleniyor. Program kapsamında düzenlenen uluslararası ortak araştırma projelerini toplamak amacı ile belirli aralıklarla çağrılar yapılarak, proje başvuruları toplanıyor. Uluslararası değerlendirme sonucunda desteklenmesine karar verilen projelerde yer alan Türkiye'den ortakların giderleri, TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.
Cornet 38. Çağrısı ve Başvuru Süreci
Cornet programının 38. çağrısı 27 Haziran'da açıldı ve 25 Eylül'e kadar başvurular kabul edilecek. Bu çağrı kapsamında en az iki üye ülkenin yer aldığı işbirliği projeleri desteklenecek. Başvuruların hem uluslararası hem de ulusal düzeyde yapılması gerekiyor. Uluslararası değerlendirme sonucunda desteklenmesine karar verilen projelerde yer alan Türkiye'den ortakların giderleri, TÜBİTAK tarafından karşılanacak. Değerlendirme sonuçları Nisan 2025'te proje sahiplerine bildirilecek. Projelerin finansmanı ise Mayıs 2025'te gerçekleştirilecek.
Proje Başvuru Koşulları ve Destek Miktarları
Cornet programı kapsamında başvurusu yapılan projelerin süresi 24 ayı aşmamalıdır. Proje konularının bir KOBİ şemsiye kuruluşu tarafından belirlenmesi ve başvuruda en az üç KOBİ'den oluşan bir kullanıcı grubunun tanımlanması gerekiyor. Ayrıca, başvuruların ulusal kurallara uygun şekilde hazırlanması önem taşıyor.
Bir proje kapsamında TÜBİTAK'tan talep edilen katkı, kurum hissesi ve proje teşvik ikramiyesi proje başına 180 bin Euro’yu, yürütücü kuruluş başına ise yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin Euro’yu aşamayacak.
KOBİ'lerin Cornet programına katılarak elde edecekleri deneyimler ve kazanımlar, gelecekteki projelerinde de önemli bir rol oynayacaktır. Cornet programı, KOBİ'lerin inovasyon ve rekabet gücünü artırarak, sürdürülebilir büyüme ve gelişim hedeflerine ulaşmalarına destek olmaya devam edecektir.
Kobi-Line Haber Merkezi
18.07.2024
Ziraat IBAN | TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06 |
İşbank IBAN | TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96 |
Akbank IBAN | TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45 |