0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN 405 MİLYON EURO HİBE!

Avrupa Birliği hibe programlarından biri olan ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında yenilikçi projelere hibe verilecek. Program Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Peki, bu programa kimler başvurabilir? Hibe desteği için bir sektör sınırlaması var mı? Söz konusu programdan faydalanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?


Avrupa Birliği'nden “Kobi Dostu Projelere” 405 Milyon Euro Hibe!

-Nasıl başvurulur?
-Kimler hibe alabilir?
-Hangi projeler desteklenir?                               

Avrupa Birliği Kobilerin yararına ve girişimciliğin geliştirilmesine dönük projelere hibe yoluyla destek veriyor. Geri ödemesi yok ve 81 ili kapsayan programın toplam bütçesi 405 milyon Euro.

Avrupa Birliği hibe programlarından biri olan ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında yenilikçi projelere hibe verilecek. Program Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Peki, bu programa kimler başvurabilir? Hibe desteği için bir sektör sınırlaması var mı? Söz konusu programdan faydalanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Program Türkiye Genelinde Geçerli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Rekabetçi Sektörler Programı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştiriliyor. Programın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde 43 ile toplam 565 milyon Euro kaynak aktarıldı. 2016 Temmuz ayı itibariyle 57 projeye 650 milyon Euro’ya yakın kaynak sağlandı. Bunların 445 milyon Euro’luk kısmının ihale süreci tamamlandı ve sözleşmeye bağlandı. Yaklaşık 314 milyon Euro’luk kısmının ise ödemeleri tamamlandı. Bu dönemde Bayburtlu taş ustalarından Hataylı mobilya üreticilerine, Mardin’in kültürel zenginliğinden Kars mimarisine, Giresun’un fındığından Ordu’nun balına kadar birçok projeye mali destek verildi. Şimdi programın ikinci dönemi başlıyor.

Proje Çağrılarını Kaçırmayın!

Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci dönemindeki en önemli yeniliklerden biri kapsamının genişletilmesidir. Program artık 81 ili kapsayacak. 2016 yılının sonunda teklif çağrısına çıkılacak ve desteklenecek proje seçimine başlanacak. Programın toplam bütçesi 405 milyon Euro. Program 2020 yılına kadar devam edecek. Programın yeni döneminin sanayide ve üretimde verimliliğinin artırılmasına ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Program kapsamında verilecek desteklerin, öncelikle bu iki temel hedefe hizmet etmesi beklenecek.

Yeni dönem şu dört ana faaliyet alanından oluşuyor; teknoloji transferi ve ticarileştirme, imalat sanayi, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, araştırma ve geliştirme.

Projeler bu dört faaliyet alanından yalnızca biri altında tasarlanabiliyor. Tasarlanan projede birden fazla alana giren faaliyet bulunuyorsa, temel hedef ve aktivitelerin ağırlıklı olduğu faaliyet alanı seçilmesi gerekiyor.

Her bir faaliyet alanı kapsamında geliştirilecek projelerin neyi hedeflemesi gerektiği, uygulama için öneriler ve projelerin özelliklerine dair bilgiler edinmeniz gerekiyor. Başvuru sahiplerinin öncelikle kendi faaliyet alanlarını belirlemeleri ve bu faaliyet alanı için projelere özel verilen bu bilgiler doğrultusunda başvurularını şekillendirmeleri bekleniyor.

Hangi Harcamalar Programdan Karşılanabilir?

Proje bütçelerinden, makine-ekipman alımı ve uzun süreli eğitim, danışmanlık, tanıtım, doküman oluşturma gibi işleri içeren teknik destek faaliyetleri ve inşaat harcamaları karşılanabilecek olup, projelerde kurulacak tesis-yapıların elektrik, su, doğalgaz, sarf malzemeleri gibi masrafları ile bu tesisin işletilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynakları masrafları (beyaz ve mavi yakalı personel) karşılanamayacaktır.

Girişimciler ve Kobiler için eğitim ve benzer kapasite geliştirme etkinlikleri için hibe almanız da tabii ki mümkün. Yenilikçi genç girişimciler, sosyal yenilikçiler veya start-up firmaları için düzenlenen ulusal, uluslararası yarışma, eğitim kampı ve etkinliklerin organizasyonu, yatırım promosyon etkinlikleri, sermaye yatırım fuarları, kurum, firma eşleştirme faaliyetleri, mentorlük etkinliklerinin organizasyonu ya da bu etkinliklere katılım destek kapsamındadır.

Projelerinizin kabul edilebilir olması için, katma değeri yüksek, yenilikçi fikirler ve rekabetçiliğin artırılmasına yönelik olmasına dikkat edilmelidir. Türkiye’deki Kobilerin ve Girişimcilerin AB Projelerinden daha fazla faydalanabilmesi için proje kültürünün yaygınlaştırılması ve bu konuda mutlaka bir profesyonel danışmanlık alınması gerekiyor. Uygun proje bulunamadığından birçok mali destek geri dönüyor. Kalkınma ve güçlü ekonomi için gelen bu fonların çok iyi değerlendirilmesi şart.

Kobi-Line Haber Merkezi
31.10.2016


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 7115 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ