0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Tarıma Destek Neden Önemlidir?

Ülkemizde hâlihazırda çiftçilere tarımsal desteklemeler olarak toplamda 55 kalemde destek verilmektedir. Ulusal Strateji Merkezi İstanbul Tarım Komisyonu’nun araştırmasına göre, verilen bu desteklerin sadeleşmesi ve desteklerin üretime göre yapılması şarttır.


Metaverse Çağında Tarım Desteklenmek Zorundadır!

Ülkemizde hâlihazırda çiftçilere tarımsal desteklemeler olarak toplamda 55 kalemde destek verilmektedir. Ulusal Strateji Merkezi İstanbul Tarım Komisyonu’nun araştırmasına göre, verilen bu desteklerin sadeleşmesi ve desteklerin üretime göre yapılması şarttır.

Peki, Tarım Neden Desteklenmelidir?

İlk önce bu sorunun yanıtı verilmelidir. Tarımın desteklenmesi her şeyden önce Anayasa'nın bir gereğidir. Anayasa'nın 45. maddesinde; "Devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahrikini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadı ile tarımla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Devlet, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır." denilmektedir.

Ayrıca, elbette ki insanların beslenmesi için denebilir. Ancak, bunun yanında tarım; insanın giyim ve barınmasından sanayiye, istihdamdan ülke ekonomisine kadar uzanan bir faaliyet alanıdır.

Her ne kadar tarım; toprak, hava, güneş ve suya dayanan bir uğraş olsa da bunların yanında birçok alet ve edevata gereksinim vardır. Tarımsal üretim için dünyada sınırlı olan kaynaklardan elde edilen ürünlerle, gittikçe artan insan nüfusunu besleyebilmek için birçok teknolojiyi devreye sokmak gereklidir.

Özet olarak yukarda sayılan nedenlerden dolayı tarım desteklenmelidir. Günümüzde pandemiden öğrendiğimiz önemli bir şey de tarımın önemidir ve kapımızda bekleyen gıda sorunudur. Ülkeleri bekleyen gıda ve su sorunları gelecekte ülkeleri savaşa bile sürükleyebilir.

Ülkemizdeki Mevcut Tarım Destekleri

Ülkemizde uygulamada bulunan mevcut destekler yaklaşık olarak toplamda 55 kalem gibi geniş ve karmaşık bir yelpazede uygulanmaktadır. Bunları aşağıda karakterine göre özetleyecek olursak:

Alan bazlı destekler
Biyoloji ve biyoteknik mücadele destekleri
Diğer tarımsal amaçlı destekler
Hayvancılık destekleri
Arıcılık desteği
Aşı desteği
Buzağı desteği
Hayvan başı ödeme
Hayvan genetik kaynakları desteği
İpek böceği
Kırsal kalkınma hibeleri

Burada belirtildiği gibi bu ana başlıklar ve alt maddeleri ile toplamda 55 kalemi bulmaktadır.

Peki, Bu Destekler Nasıl Pratik Hale Getirilmelidir?

Hibe ve Destekler yukarıda açıklanan dağınıklıktan kurtarılıp daha sade ve pratik hale getirilmelidir. Buna göre;


1- Destekleme arazi miktarına göre değil, üretime göre yapılmalıdır.
2- Üreticilerin örgütlenmeleri sağlanmalı ve tarımsal destekler bu örgütler (Kooperatifler ve Üretici Birlikleri) üzerinden ödenmelidir. Bunun için öncelikle üretici örgütlerini özelleştiren 4572 sayılı yasa ya iptal edilmeli ya da devletin bu örgütleri devletin desteğine ve denetimine alacak şekilde değiştirilmelidir.
3- Bu örgütlerin ürün işleme, ambalajlama tesisleri ve muhafaza depoları kurarak ürünlerini pazarlama olanakları sağlanmalıdır.
4- Sebze ve meyve üreticileri üretimlerine göre destek kapsamına alınmalıdır.
5- Bu üretici örgütlerinin üreticilere teknik hizmet verecek ve eğitilmeleri için gerekli hizmet sağlamaya destek verilmeli.
6- Ülkemizin tarım havzaları doğru tespit edilip gıda güvenliğimizin sağlanması için özel destekler geliştirilmelidir.
7- Gençleri tarım sektörüne özendirilmesi için genç tarımcı desteği hayata geçirilmelidir.
8- Tarımsal eğitim almış Zir. Müh. ve Veteriner hekimlerin üretim içinde olmalarını sağlayacak destekler geliştirilmelidir.
9- Sözleşmeli üretimi desteklemek için hukuki alt yapısı yeniden düzenlenerek sözleşmeli üretim yaygınlaştırılmalıdır.
10- Tarımsal üretimde neoliberal politikaların uygulanılmasından vazgeçilip, kamucu anlayışla üretim yapılmalıdır.
11- Mazot, gübre ve tohum gibi girdi desteklerinin üretim öncesinde, üretime bağlı desteklerin ise hasat sonunda gecikmeksizin yapılması sağlanmalıdır.
12- Tarımsal desteklerin sağlıklı olması için doğru ve dijital ortamda kayıt sistemi geliştirilmeli.
13- Üreticinin elinde kalan ürünlerin bozulup çürümesini önleyip ekonomiye kazandırılması için gerekli sistem ile fiziki soğuk depolar oluşturularak üreticinin ürününü zaman içinde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.

Yukarıda belirtilen bu sadeleştirilmeler yapıldığında çiftçilerimiz derin bir nefes almış olacaklardır. Komisyonun özet raporunda bu konuda belirtilen hususlar yöneticiler tarafından dikkate alındığında doru tarım politikaları ile önümüzde bekleyen gıda sorunlarını ülke olarak rahatlıkla atlatmış olacağız.

Devletin sağlamış olduğu hibe ve teşvikler konusunda daha fazla bilgiye ulaşmak için haber bültenlerimize ve web sitemize üye olunuz. Doğru rehberlik ve yönlendirmelerle istediğiniz teşviklere başvurabilir kesin sonuçlar alabilirsiniz.

Kobi-Line Haber Merkezi
25.03.2022


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 838 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ