0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Konya Girişimcilikte Bir Numara!

KOSGEB tarafından yapılan açıklamalara göre Konya’da 6 ayda 300 projenin onaylandığını ve girişimci işletmeciler tarafından son yıllarda şehir bazında bakıldığında en büyük talebin Konya’dan olduğu bilgisi verildi.


Türkiye’nin Başkenti Olamayan Konya Kobilerin Başkenti Oldu

KOSGEB tarafından yapılan açıklamalara göre Konya’da 6 ayda 300 projenin onaylandığını ve girişimci işletmeciler tarafından son yıllarda şehir bazında bakıldığında en büyük talebin Konya’dan olduğu bilgisi verildi.

Devlet desteği ile girişimciye verilen kredilerin Türkiye’nin genel ortalamasına göre Konya, her geçen gün girişimci sayısını ve KOSGEB kredi başvurusunu daha da arttırıyor. Bu rakamın artmasında en büyük etkinin küçük veya orta işletmeciye sağlanan işletmeci desteği ile verilen krediler ve büyük oranda sağlanan maddi desteğin bir işletme yerinin kurulması için yeterli destek sağlandığı verisi göze çarpıyor. Başvuru süreci boyunca ise KOSGEB'e gelen çoğu projenin kabul edildiği ve aynı zamanda bu projelerin belirli denetim ve eğitim süreci atlatıldıktan sonra uzmanlar tarafından yapılan sıkı bir denetimle bu sürecin sonlandığı bilgisi kaydedildi. Yine elde edilen verilere göre Konya ilinin girişimcilik anlamında girişimci kotasının % 60’dan % 80’ne varan büyük bir artışın gözlendiği açıklandı. İşletmeciler tarafından, özelliklede %20 oranında destek sağlanan kadın işletmeciler tarafından olumlu karşılandığı görülüyor.

Girişimcilik destek programı kapsamında İşletmesini yeni açacak olan girişimcilerin uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra başvurularını ve projelerini erkek ya da kadın girişimci fark etmeksizin sunabilecek.  32 saat süren bu eğitimin ardından işletmecilere yönelik faaliyet sağlayan diğer odalar, dernekler, Kobi-Line, üniversiteler ve KOMEK gibi kuruluşlar sertifikalarını yeni başlayacak işletmecilere verilecek. Eğitim sürecinin ardından sertifikasını alan ve yeni bir işletme açacak olan girişimciye açacağı işletme alanı ile alakalı ekonomik anlamda 50 bin ila 100 bin TL arası bir kredi desteği sağlanıyor. İşletmecinin en kırılgan olduğu bu süreçte, tam destek sağlanıp 6-8 ay arası bir ödeme süresi sunuyor. Ayrıca edinilen bilgiye göre işletmeci oda kaydı ve talep sürecinden ödeyeceği maddi harcamalar KOSGEB tarafından karşılanıyor. Yapılan açıklamalara göre ise girişimci işletmesini faaliyete geçirmeden önce destekten faydalanabiliyor. Girişimciye sağlanan bir kolaylıkta Bakanlar Kurulu kararıyla da yalnızca imalat sektöründe girişimci adayına verilen destek kredisi artık diğer sektörlerde de veriliyor olması.

Girişimci adayının KOSGEBE başvurusunda değerlendirmeye alınan bilgiler uzmanlar tarafından ince elenip sık dokunarak sıkı bir denetim altında inceleniyor. Bu denetim sürecinde destek için başvuran adayın yapacağı iş ile ilgili bilgisine ve desteğe tabi tutacağı kredi işlemlerinde düzenli ödeme olanağı sağlayacak bilgilere ulaşıldıktan sonra verilen destek ayrıca yine KOSGEB uzmanları tarafından bireysel olarak işletme yerinde denetim yapılıyor. KOSGEB’in girişimciler ile ilgili süreçte reddettiği firma sayısı Konya temel alındığında Türkiye genelinde % 2 gibi çok az bir rakama denk geliyor. Bunun dışında reddedilme sebebi olarak gerek denetim sürecinde gerekse başvuru sürecinde zaten var olan bir iş yerinin devamı niteliğinde bir iş yeri açılması ya da kadınlara KOSGEB tarafından ayrıcalık sağlanan % 20 daha fazla kredi desteği ile bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin başvuruları kabul edilmiyor. Bu desteklerden faydalanabilmek için fizibilite ve projelerin uzman kişiler tarafından hazırlanması en önemli etken oluyor. Tüm prosedürleri yerine getirmek ve KOSGEB uzmanlarının sıkı denetiminden geçebilmek için uzmanlar, Kobi Danışmanı mesleğinde tecrübeli kişiler ile çalışmanın avantaj olacağını belirtiyorlar.

Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Kültürel faaliyet gösteren işletme başvuruları dışında imalat başta olmak üzere restoran ve berber gibi işletme başvurularının Konya’dan talepler yoğun olarak artıyor. Kobi destek kredisi taleplerinin artmasında Konya’nın girişimcilik anlamında Türkiye genelinde 2. bölge olarak adlandırılması dikkat çekiyor. 6 aylık bir değerlendirme sürecinde 300 proje Konyalı girişimci adaylar tarafından KOSGEB’e sunulup değerlendirilmeye alındı. KOSGEB tarafından KOBİ’lerin başkenti olarak anılan ve girişimcilik ruhunun üst seviyede olduğu Konya’nın % 60 olan limiti %80 e çıkarıldı. Bu yüzde seksenlik avantajı kullanmak için hemen sertifika eğitimlerine başvurmak gerekir. Zira yakın zamanda KOSGEB, hizmet sektörlerine değil de sadece imalat sektörlerine destek vermek için yeniden yapılandırılıyor.

Kobi-Line Haber Merkezi
19.07.2017

 


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 6668 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ