0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Kitlesel Fonlama Yasası Çıkıyor!

Gelişen dünyada kitlesel fonlama, internet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modeli. Bu model ile projeniz ya da vaadiniz için gereken sermayeyi, küçük paylar halinde destekçilerinizden topluyorsunuz. Dünyadaki hacmi 35 milyar dolara ulaşan "kitle fonlaması" tasarısı ekimde Meclis'e geliyor.


Projesi Olup Sermayesi Olmayana Müjdeli Haber

Gelişen dünyada kitlesel fonlama, internet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modeli. Bu model ile projeniz ya da vaadiniz için gereken sermayeyi, küçük paylar halinde destekçilerinizden topluyorsunuz. Dünyadaki hacmi 35 milyar dolara ulaşan "kitle fonlaması" tasarısı ekimde Meclis'e geliyor. Projesi olup da sermayesi olmayan küçük işletmeler için yaşama geçirilecek yeni nesil fonlama sistemi ile girişimcilerin daha geniş kitlelere hitap etmesi sağlanacak.  İnternet sistemi üzerinden ortaklık kurulabileceği için gereken para online topluluktan da elde edilebilecek. Bu yöntemle firmaların banka kredisine ulaşmada yaşadığı sıkıntıların da önüne geçilmiş olacak. Kredi çekmeye ihtiyaçları olmayacak. Yenilikçi fikirler, projeler internet üzerinden online olarak vatandaşlarca finanse edilebilecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekim ayında Meclis'e gidecek tasarının kitle fonlaması, Ar-Ge-inovasyon ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye yönelik birçok konuyu kapsayacağını ifade etti.

Hazine kitlesel fonlamayı düzenleyecek mevzuat ve altyapıya ilişkin kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Türkiye'deki sistemde kitlesel fonlama siteleri, ödül karşılığı fonlama ya da hibe yoluyla fonlama şeklinde çalışıyor. Hisse veya borçlanma karşılığı fonlama ise bankacılık, sermaye piyasaları ve ticaret hukuku düzenlemelerinden kaynaklı nedenlerle yasal nedenlerden dolayı yapılamıyor.

Yasal düzenlemenin yaşama geçmesi ile birlikte Türkiye, ABD ve İngiltere'den sonra kitle fonlamasını mevzuatına dahil eden üçüncü ülke olacak. Projesi olup da projeyi hayata geçirecek parası olmayan küçük işletmelere destek verecek bu sistemle internet üzerinden ortaklıklar kurulabilecek. Belli platformlar kitle fonlaması için görevlendirilecek. Girişimci şirketler ve proje sahipleri bu platform üzerinden para toplayabilecek. Fonlama platformlarının işlettikleri internet siteleri vasıtasıyla geniş kitlelere erişilebilecek. Kitlesel fonlama (crowdfunding) ya da kitle fonlaması bireysel yatırımcılar, aile ya da arkadaşların işbirliğiyle internet üzerinden önerilen bir girişime, projeye sermaye toplamasını sağlayan bir fonlama yöntemi. Sistem fon karşılıklarına göre ödül, hisse ve borçlanma (kredi) karşılığı olmak üzere üç şekilde çalışıyor. Fonlamada şirketlerin değil girişimcilerin projelerinin finanse edilmesi söz konusu.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor dersek öncelikle kitlesel fonlama siteleri üzerinden projeler yayımlanır. Proje fonlamaya açılmadan site ziyaretçilerinden proje ile ilgili yorumları alınır. Başarıya ulaşabilecek projeler fonlamaya açılır. Bireysel destekçiler ödül, kredi veya hisse vaadi karşılığında projeye destek olmak amacıyla belli bir bedel ödeyerek finansman desteğinde bulunurlar. Eğer proje öngörülen sürede hedef rakama ulaşırsa, platform sahibi komisyonunu alarak fonu proje sahibine aktarır. Böylece hem proje sahipleri projelerini hayata geçirmek için yeterli sermayeyi elde eder hem de proje daha büyük hedef kitlelerine ulaşarak yatırımcılar da kar elde etme şansına sahip olur.

Kobi-Line Haber Merkezi
21.09.2017


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 2690 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ