0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Devlet Tarım Desteklerine Daha Çok Önem Verecek

Piyasadaki fiyat artışlarını ve enflasyonu tetikleyen gıda fiyatlarını aşağı çekmek için çalışmalar hızlanarak devam ediyor. Üretimi teşvik edici uygulamalar yeni bir strateji kapsamında devreye giriyor.


Tarıma Yeni Nesil Teşvikler Geliyor

Piyasadaki fiyat artışlarını ve enflasyonu tetikleyen gıda fiyatlarını aşağı çekmek için çalışmalar hızlanarak devam ediyor. Üretimi teşvik edici uygulamalar yeni bir strateji kapsamında devreye giriyor. Hükümet, tüketicinin şikâyet ettiği ve enflasyonu tetikleyen gıda fiyatlarını aşağı çekmek için adeta seferberlik ilan etti. Et, sebze, meyve, bakliyat fiyatlarını dengelemek için alınan gümrük, ithalat tedbirlerinin ardından dış ticaret tedbirleri de otomatik olarak hızla devreye girecek.

Bu yeni stratejik mekanizma günün koşullarına göre güncellenecek. Sera teşvikleri başta olmak üzere taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamalar yeni bir strateji kapsamında devreye giriyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre "gıda tedbirleri paketi" kapsamında ithalat ile karşılanan ürünlere ilişkin üretim planlaması yapıldı ve bunların üretileceği havzalar belirlendi. Meyve-sebzede hasattan tüketime kadarki süreçteki yüksek fire ortadan kaldırılıyor. Aracılık maliyetleri aşağı çekiliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, gıdada fiyat istikrarını sağlamak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Ürün hasat sonrası ayıklanıp sınıflandırılacak. Uygun şekilde paketlenip nakliye yapılacak, tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir içinde kalacak. Stokların denetimine ilişkin tedbirler de devreye girecek. Nohut, fasulye, buğday, arpa, incir gibi ürünlerin stoklarını inceleyeceğiz" dedi. Gıda Komitesi kararlarına ilişkin de çeşitli etki analizleri yapacaklarını anlatan Bakan Tüfenkci, sebze-meyvede sera ürünlerine ilişkin ihracat teşviklerinin yeniden değerlendirileceğini kaydederek çiftçilere ümit verdi.

Ucuz Kredi Fırsatları Yaratılacak

Lojistik merkez kuracak olanlara düşük faizli kredi imkânı verileceğini belirten Bakan Tüfenkci, taze meyve-sebzede fireyi azaltmak için daha farklı teşvikler verileceğini vurguladı. Bu kapsamdaki kredilere, üretim konuları bazında üst limitler dâhilinde yüzde 50 indirim uygulanacak. Ürün üretimine yönelik olarak, evvelce kullandırılmış faiz indirimli kredi bulunması halinde, öncelikle söz konusu risk tahsil ve tasfiye edilecek. Çiftçiler de üretimlerini buna göre yaparak dengeyi sağlayacaklar.

Çiftçiden Markete Kadar Fiyatlar Dengelenecek

Tüketicinin ve üreticinin en çok şikâyet ettiği konu olan, tarladan-markete fiyat uçurumu artık denetlenecek. Gıda Komitesi fiyatları tek tek inceleyip sektördeki tıkanıklıkları listeleyip çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek. Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Çiftçiden markete kadar olan süreç hal kayıt sisteminden izlenebiliyor olacak. Stok takibi yapılırken, fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat seçeneği de dâhil her türlü tedbir hükümet ve özellikle bakanlıkça alınarak sağlıklı fiyat politikaları uygulanacak.

Kobi-Line Haber Merkezi
05.07.2017


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 5406 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ