0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Tarıma Verilen Bu Destek İthalatı Azaltıp İhracatı Artıracak!

Yakın zamanda kabine değişikliğiyle göreve getirilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıklamasını yaptığı, yeni tarımsal destekleme modeli üretim desteğini artırma, ithalatı azaltma sinyali verdi. Bu konuda Bakan Eşref Fakıbaba’nın, pamuk örneğinden yola çıkarak, “Pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve yeterli gelmiyor, ithal ediyoruz, o zaman pamuk desteklensin ki dışarıdan ithal etmeyelim” sözleri bu düşünceleri destekledi. Türkiye’de üretilmesine rağmen yeterli gelmeyip yurt dışından ithal edilen başlıca ürünler arasında, pamuk önde gelen sıralarda.


Daha Çok Üretim Daha Az İthal Ürün İçin Daha Büyük Destek Verilecek

Yakın zamanda kabine değişikliğiyle göreve getirilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıklamasını yaptığı, yeni tarımsal destekleme modeli üretim desteğini artırma, ithalatı azaltma sinyali verdi. Bu konuda Bakan Eşref Fakıbaba’nın, pamuk örneğinden yola çıkarak, “Pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve yeterli gelmiyor, ithal ediyoruz, o zaman pamuk desteklensin ki dışarıdan ithal etmeyelim” sözleri bu düşünceleri destekledi. Türkiye’de üretilmesine rağmen yeterli gelmeyip yurt dışından ithal edilen başlıca ürünler arasında, pamuk önde gelen sıralarda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, bu yılın beş aylık döneminde 1.18 milyar dolarlık pamuk ve pamuk ipliği ithalatı yapılmasına rağmen, ihracat 736 milyon dolarda kaldı. Yine yağlı tohum ve meyvelere 916,1 milyon dolar ödenmesine rağmen, ihracatın 127,9 milyon dolarda kalması dikkatlerden kaçmadı. Yurt dışından getirilen başlıca ürünler arasında hububat da yer alıyor. Buna göre söz konusu dönemde hububat ithalatı 608,8 milyon dolar olmasına karşılık ihracatı 53,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Canlı hayvanlara 451,2 milyon dolar ödenirken, bu kalemden Türkiye’nin kazancı sadece 13,4 milyon dolar. İthal faturası yüksek ürünlerden biri de gübreler. Bu üründe 664,7 milyon dolar ithalat, 66,2 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Öte yandan üretici ve tüketicinin rahatlayacağı yeni bir tarımsal destekleme modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin verimli tarım arazileriyle dünyanın en önemli gıda üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Ülkenin tarım alanlarını daha iyi değerlendirebilmesi için üretici ve tüketicilerle daha fazla iş birliği yapmayı planladıklarını ifade eden Fakıbaba, bu anlamda kısa sürede önemli çalışmalara imza atmayı hedefledikleri şeklinde açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile yapacakları çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarına dikkat çeken Fakıbaba, kısa süre içerisinde tarım, hayvancılık ve gıda alanında yeni düzenlemelere gideceklerini duyurdu. Öncelikli olarak tarımsal desteklemeler üzerinde durulacağına dikkati çeken Bakan Fakıbaba, şunları söyledi: “Desteklemelerde düzenlemelere gidilecek. Örneğin, ürün ülke için çok elzem bir üründür fakat çiftçi ürettiği zaman zarar ediyordur onun için devlet destek verir. O ürünün kalitesini ve miktarını artırır. Eğer böyle bir ürün yoksa desteğin de olmaması lazım. Örneğin pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve tüketime kâfi gelmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim. Yeni bir destekleme modeli çıkacak, bu modelde çiftçi de üretici de tüketici de rahatlayacak, bu konuda kapsamlı çalışma yapılıyor.” Göreve kısa süre önce geldiğini hatırlatan Fakıbaba, “Bu kadar sürede ancak bu kadar açıklama yapıyoruz. İnanıyorum yavaş yavaş çok daha iyi olacak” şeklinde açıklamada bulundu.

 Bakandan Besiciye Destek Müjdesi

Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların temsilcileriyle sık sık bir araya gelerek yürütülecek çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Bakan Fakıbaba, mümkün olduğunca üreticilerle de yüz yüze görüşeceğinden de bahsetti. Verilen görevi en iyi şekilde yürütmek için özellikle çiftçi ve besicilerin desteğine daha fazla ihtiyaç duyduğunu anlatan Fakıbaba, “İş birliği yaparak çalışacağız” dedi. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice ise Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yemeklerde israfı önlemek için “Lokantalarda ve lüks otellerde müşteriye sunulan yemek porsiyonlarını küçültelim” önerisinin hem fiyatlara hem de tezgâhlara olumlu bir şekilde yansıyacağını belirtti. Yenice, “Et girdilerimizin yüksek olduğunu düşünürseniz, porsiyon küçültmemiz, fiyatları da revize etmemizi gündeme getirebilir” dedi.

Tarıma Destek Verilsin Sulu Tarıma Geçilsin

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Danışma Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, tarımsal destek ödemelerinin hızlandırılmasına ve sulama kanallarının biran önce bitirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu konuda 1 milyon 60 bin hektarlık alanın sulanabileceği bir eylem planı bulunduğuna işaret eden Bedirhanoğlu, “Sulama kanalları toplulaştırma işlemleri hızlandırılmalı, kalanları ihale edilerek sulu tarıma geçilmeli. Bu aslında en önemli konulardan biri. GAP projesi bölgeler arası gelişmişlik farkını giderebilecek en önemli projeydi. Sulama kanalları konusu da önemli ancak yavaşladı. 2015 de bitirilmesi hedeflenmişti, ancak halen çözülemedi. İlerlemesi en önemli konu. Çünkü bölgenin en önemli girdisi tarım, ekilebilir toprak alanı yüzde 25 olurken, bazı illerimizde bu oran yüzde 50’ler civarında. Sulu tarıma geçilirse muazzam bir zenginlik yaratılır” şeklinde konuştu.

Üretim İçin Hayvancılığa Verilen Destek Artacak

Gıda ve Tarım Uzmanı Bekir Yıldız, Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatında önemli yer tutan kalemleri, bitkisel yağlar, bakliyat grubu ve karma yem hammaddeleri ile canlı hayvan ithalatı olarak sıraladı. Bekir Yıldız, “Bu kalemler en çok döviz aktardığımız ithal ürünler” dedi. Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı tarım-gıda konusunda en çok meşgul eden ürünün kırmızı et fiyatları olduğuna Dikkat çeken Bekir Yıldız, “Kurban ibadetiyle de doğrudan ilişkisi olan canlı hayvan ve et fiyatları ister istemez Bakanlığı bu konuya daha çok odaklanmaya zorlayacaktır. Bu nedenle hayvancılığa verilecek desteklerin artırılmasını istiyoruz. Ancak bu destek tahmin ediyoruz, besicilerden çok, yetiştirici dediğimiz ve kırmızı et değer zincirinde besicilerden önceki halkayı oluşturan, damızlık hayvan işi yapan çiftçilere yönelik olacaktır. Çünkü etteki temel sıkıntı küçük aile işletmelerinin zayıflaması. Bu zayıf halka besicilerin talep ettiği genç dana arzını sağlayamıyor. Yine hayvansal üretimi destekleyecek tamamlayıcı bir kalem olarak kaba yem üretimine verilen desteğin de artmasını bekleyebiliriz” değerlendirmesinde bulunurken hayvancılığa verilecek desteklerin önemini vurguladı.

Kobi-Line Haber Merkezi
27.07.2017


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 7230 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ