0850 811 2 444

TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
0850 811 2 444

Milyonları İlgilendiren Torba Yasa Yürürlükte!

Torba Yasa Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi indirimi, esnafa işsizlik parası, tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması, çiftçi borçlarına kolaylık ve işsizlere, Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulması milyonlarca kişiye kolaylık sağlayacak.


Torba Yasa Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi indirimi, esnafa işsizlik parası, tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması, çiftçi borçlarına kolaylık ve işsizlere, Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulması milyonlarca kişiye kolaylık sağlayacak.

Faizin %6’sı Hazineden Karşılanacak

Yasaya göre, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri yoluyla Ziraat Bankası’ndan kullandıkları kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Çiftçiler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (8 Mart 2017) itibaren üçüncü ayın (Mayıs) sonuna kadar başvuru yapabilecek.

Yapılandırılan tutara yapılandırma tarihine kadar yıllık % 11 faiz uygulanacak. Bu faizin % 6’sı Hazine, % 5’i çiftçi tarafından karşılanacak.

Binlerce Çiftçi Yeniden Yapılandırmadan Yararlanacak

Borcunu yeniden yapılandıran çiftçiler ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri ise 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda olmak üzere toplam beş taksitte ödeyecek. Yapılan hesaplamaya göre; bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazine’ye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması tahmin ediliyor.

10 Ay İşsizlik Maaşı

Çeşitli sıkıntılardan dolayı zora düşen esnafa, 10 aya kadar işsizlik parası ödenecek. Bunun için ‘Esnaf Ahilik Sandığı’ kurulacak. Son 3 yıl içinde 600 gün faaliyette sandığa prim ödeyenlere 6 ay, 900 gün prim ödeyenlere 8 ay, 1080 gün prim ödeyenlere de 10 ay boyuna Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği (işsizlik maaşı) verilecek. 1 Ocak 2018’den itibaren esnaf, kazancına göre sandığa her ay belli bir prim yatıracak, devlet de buna katkı yapacak.

TEDAŞ’a Borçlar Yeniden Yapılandırılacak

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 15 Şubat 2017 itibarıyla geldiği halde düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ödenmemiş borçlar yeniden yapılandırılacak.

TEDAŞ'ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla geldiği halde ödenmemiş olan borçlar da yapılandırma kapsamında olacak.

Borçlu, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, elektrik dağıtım şirketine iletilmek üzere TEDAŞ'a yazılı başvuruda bulunacak ve ilk taksiti 2017 yılının ekim ayının sonuna kadar ödeyecek.

Vergisini Düzenli Ödeyenlere İndirim

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans ve emeklilik şirketleri ile emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5'i,  ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.

Yabancılar İlk Aldıkları Konut Ve İş Yeri İçin KDV Ödemeyecek

Düzenlemeye göre, Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla,  ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında  yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye'den konut ya da iş yeri almaları durumunda  KDV ödemeyecek.

KDV istisnasından yararlanarak Türkiye'de konut veya iş yeri satın alanlar bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iş yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.

Esnaf Ahilik Sandığı

Hizmetler için mali kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek, kanunun talep ettiği ödemelerde bulunmak üzere, iş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak.

Sayıştay tarafından denetlenecek sandığın gelirleri Esnaf Ahilik Sandığı primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan,  sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak. Sandık bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek.

Esnaf Ahilik Sandığının kurulması nedeniyle buradan ödenek alacaklar genel sağlık sigortalısı sayılacak. Genel Sağlık Sigortalısı sayılanlar için prime esas günlük kazançlarının alt sınırının 30 günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak dikkate alınacak.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borçları Yeniden Yapılandırıldı

Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türk soylu olmakla birlikte yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancıların ana, baba, eş ve çocukları, talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren ikamet şartı aranmaksızın  genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Bu şarttan yararlanabilmek için kişilerin prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması şartı aranacak.

Yürürlük tarihinden önce sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, belirtilen Bu kişiler, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurursa, Genel Sağlık Sigortası primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre yasada belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 aylık sürenin sonuna kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanacak.

Kobi-Line Haber Merkezi
09.03.2017


Hibe Kredi Haberlerini Mail Adresinize Gönderelim!
Bu içerik 6498 defa görüntülendi.
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
TÜRKİYE’NİN KOBİ DESTEK HATTI
Anatolia Group
Veko Giz Plaza Maslak Meydan Sokak 3 TR-34396 Sarıyer-İstanbul
0850 811 2 444
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü No: 833782
Maslak Vergi Dairesi No: 068 082 6416
Ziraat IBAN TR89 0001 0004 5665 9670 7750 06
İşbank IBAN TR27 0006 4000 0011 0520 9291 96
Akbank IBAN TR35 0004 6006 4588 8000 1326 45
     
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ